Maand 19: Wat kan ik in dit stadium verwachten van de tekeningen van mijn peuter?

Naarmate je peuter ouder wordt, leert hij duidelijkere en herhaaldelijke lijnen tekenen; klein en geconcentreerd of juist in grote cirkelpatronen die de hele pagina in beslag nemen. Hierin kun je een duidelijk verschil zien met toen hij zo’n 1 jaar oud was en zijn tekeningen vooral bestonden uit lichte, voorzichtige strepen. Tekenen is voor je peuter voornamelijk een manier om met de zintuigen te experimenteren en de fijne en grove motoriek te ontwikkelen. Je hoeft dus nog geen representatieve tekening van je peuter te verwachten.

Als volwassene is het belangrijk om de kunsten van je peuter te imiteren en voor te doen wat bij zijn leeftijd en ontwikkeling past. Wanneer je je peuter een compliment geeft over zijn kunstwerkje, probeer dan vooral te benoemen wat je ziet: “wauw!”.

Ik zie zoveel rondjes en lijntjes!” Voor jonge kinderen zijn het proces en het experimenteren met materialen belangrijker dan het eindresultaat.

Dit zijn de verschillende fases van de tekenontwikkeling:

Krabbelen

Scribbles

Wanneer je peuter zo’n 18 maanden is, zie je hem misschien ineens een krijtje pakken en spontaan gaan krabbelen op papier.

Verticale lijnen tekenen

Tussen de 18 en 24 maanden kan je peuter leren om verticale lijnen te tekenen wanneer jij dat voordoet. Niet zo recht als die van jou, maar misschien komt het wel in de buurt.

Op papier kleuren

Rond dezelfde leeftijd kan je peuter ook leren om binnen de lijntjes van een groot vel papier te kleuren, zeker wanneer je benoemt dat hij alleen op het papier mag tekenen.

Cirkelvormig krabbelen

Wanneer je kind zo’n 20 tot 24 maanden oud is, kan hij beginnen met het natekenen van jouw cirkelvormige krabbels. Je kunt dit stimuleren door te zeggen: “kom, we tekenen rondjes met het krijtje”. Je kunt je kind ook helpen door het papier vast te plakken of voor hem vast te houden.

Scribbles

Horizontale lijnen tekenen

Pas wanneer je kind zo’n twee jaar oud is, zal hij beginnen met het imiteren van jouw horizontale lijnen. Zeg, terwijl je de lijn tekent, bijvoorbeeld “hierheen” of “deze kant op”.

Hoeveel controle je peuter heeft over het krijtje, is afhankelijk van hoe goed hij het vast kan houden. Tussen de 23 en 25 maanden leren de meeste peuters een krijtje vasthouden met hun duim en vingers, waarbij de duim en de punt van het krijtje richting het papier wijzen. Zodra ze dit kunnen, krijgen ze meer controle over hun tekenkunsten. Zo nu en dan zullen ze de krijtjes waarschijnlijk nog steeds met hun vuistje vastpakken, vooral wanneer ze veel kracht willen zetten. Het goed vast leren houden is een van de meest variabele mijlpalen in de ontwikkeling van je kind.

Dit is een voorbeeld van een tekening van een driejarige:

Scribbles

Dit is een voorbeeld van een tekening van een vierjarige:

Drawing by a child

Dit is een voorbeeld van een tekening van een vijfjarige:

Drawing by a child

This post is also available in: Deutsch English

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 19 - 21 maanden, Fijne motoriek, Grove motoriek, Knutselen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen