Schoenen en sokken leren aantrekken doe je zo

Young child wearing a men's shoes

Kinderen zijn er vaak tussen de 21 en 30 maanden klaar voor om te leren bepaalde soorten schoenen (met wat hulp) aan te trekken. Zelf sokken aandoen duurt wat langer: meestal leren kinderen dit tussen de 36 en 44 maanden.

Als het aan je kind lag, zou ze misschien liever helemaal geen schoenen en sokken dragen 😉 De fijne motorische vaardigheden die je kind nodig heeft om schoenen en sokken aan en uit te trekken, zijn relatief complex. Houd er dus rekening mee dat dit proces wel even kan duren.

Zo kun je je kind leren om zelf schoenen en sokken aan te doen:

Leer haar dingen zelf doen

Organized spot by the front door with shoes, jackets, bags, etc.

Aan- en uittrekken is niet het enige dat je met schoenen kunt doen. Zoals Kylie van How We Montessorizegt: “al zodra kinderen kunnen lopen, kunnen ze oefenen met zichzelf aankleden. Zelfs de jongste peuters kunnen al zelf hun schoenen uit de mand pakken en gaan zitten”.

Je kunt naast de voordeur een plekje maken met dat wat je kind nodig heeft om zelf haar schoenen aan te doen: een plek om te zitten, en toegang tot haar schoenen. Hier kan je kind oefenen met de dagelijkse routine van haar schoenen uitkiezen uit een mand of rek, gaan zitten, en ze proberen aan te trekken. Wanneer de schoenen weer uitgaan, kun je haar aanleren om ze zelf in de mand of op het rek te zetten.

Een speciaal kinderstoeltje – of een klein krukje – is niet persé essentieel, maar vanaf een stoeltje kan je kind waarschijnlijk makkelijker bij haar voeten dan als ze op de grond zit. Leer haar dat wanneer jullie het huis uit gaan, ze zelf haar schoenen pakt, gaat zitten, en ze probeert aan te doen. Lukt het niet alleen? Dan ben jij in de buurt om haar te helpen.

Schoenen uittrekken

Veel kinderen leren eerder schoenen uittrekken dan aantrekken, namelijk ergens tussen de 25 en 30 maanden. Het eerste instinct van kinderen bij het uittrekken van schoenen (en sokken) is vaak om vanaf de tenen te trekken. Laat je kind zien dat ze (na het openen van klittenband of andere sluitingen) haar duim tussen haar voet en de achterkant van de schoen kan houden, zodat ze de schoen makkelijker van haar voet duwt.

Houd het simpel, en help je kind stap voor stap

Voor kinderen van deze leeftijd is het doel om zelf te leren hun eigen schoenen aan te trekken. Praktische, ongecompliceerde schoenen – zoals instappers, rubberen laarzen, of schoenen met klittenbandsluiting – zijn het makkelijkst voor je peuter.

Met deze tips kun je je kind leren zelf schoenen aan te trekken

Houd de montessorifilosofie in het achterhoofd: help je kind zoveel als ze nodig heeft, maar niet meer.

Toddler sitting on a stool putting on their shoes

(photo credit @montessoriinreallife)

  • Laat je kind op de grond zitten met haar voet op haar andere knie. Laat zien hoe je de schoen tegen de voet aanhoudt en de tenen er zo ver mogelijk insteekt. Dit kunnen jullie ook staand proberen, zodat ze haar gewicht kan gebruiken om haar tenen verder in de schoenen te steken.
  • Het moeilijkste stuk is vaak om de hiel in de schoen te krijgen, dus hier zal ze even mee moeten oefenen. Als jullie het allebei lastig vinden om de hiel in de schoen te laten passen, kan het zijn dat de schoenen te klein zijn. De juiste maat schoen sluit nauw aan op de voet, maar moet niet zo nauw passen dat het iedere keer weer een opgave is om de voeten van je kind erin te wurmen.
Toddler sitting on a stool putting on their shoes
  • Als je peuter schoenen met klittenband heeft, laat dan zien dat ze de klittenband eerst strak moet trekken en dan pas moet vastmaken.
Toddler sitting on a stool putting on their shoes
  • Als ze schoenen heeft met een lipje aan de achterkant, laat dan zien hoe je aan het lipje kunt trekken om de schoenen aan of uit te doen. Sommige schoenen hebben lusjes, waar ze haar vinger doorheen kan doen om de schoen makkelijker uit en aan te trekken.

Help je peuter met links en rechts

Kinderen leren pas tussen hun vijfde en achtste het verschil tussen links en rechts, dus het duurt nog wel even voor je kind echt begrijpt welke schoen bij welke voet hoort. Toch zijn er nu al manieren om haar op een leuke manier te helpen de juiste schoen te vinden:

  • Je kunt speciale stickers kopen die je op de schoenzolen kunt plakken, maar je kunt ze ook zelf maken. Gebruik dan een stevige sticker, teken er een vrolijk gezichtje, een lieveheersbeestje, of iets anders eenvoudigs en symmetrisch op, en knip de sticker door de helft. Plak de stickerhelften op de binnenboog van de schoenen. Laat zien dat de schoenen nu samen een hele sticker vormen als je ze op de goede manier naast elkaar houdt. In plaats van stickers kun je ook permanente stift gebruiken op de buitenkant van de schoenen. Kies – net zoals bij de stickers – plekken die samen één geheel vormen als je de schoenen goed houdt.
  • Bijna alle schoenen hebben een smalle opening in het midden wanneer je ze naast elkaar zet. Voor sommige kinderen is dit een handig trucje: als je de opening ziet, staan de schoenen goed, en als je geen opening ziet, moet je ze omdraaien.
  • Sommige schoenen hebben een rits aan de binnenzijde. Kinderen kunnen ritsen goed herkennen, dus je kunt je kind bijvoorbeeld aanleren dat ze de ritsen tegen elkaar moet houden om te zien welke schoen aan welke voet moet.

Sokken aantrekken

Het kan nog wel even duren voor je kind zonder jouw hulp haar eigen sokken leert aantrekken (de meeste kinderen leren dit pasvanaf 36 maanden volledig zelfstandig te doen), maar ze kan nu al wel beginnen met oefenen.

Met deze tips kun je je peuter alvast met sokken laten oefenen:

  • Kies, net zoals met schoenen en andere kleding, een speciaal plekje (een lage lade of mand) speciaal voor sokken, zodat je kind ze zelf kan pakken om ze aan te doen.
  • Sokken van één maatje groter kunnen net wat makkelijker aan te trekken zijn voor je peuter.
  • Wanneer jij haar sokken aandoet, laat dan zien hoe je ze ‘oprolt’ zodat ze haar tenen er makkelijk in kan steken. Laat haar zelf proberen de rest van de sok aan te trekken.
  • Kinderen vinden het vaak lastig om de hiel van de sok op de juiste plek te krijgen. Het kan helpen om sokken te kopen waarvan de hiel een andere kleur heeft.
  • Een leuke manier om te oefenen met sokken aantrekken, is door haarbandjes of scrunchies te gebruiken. Deze handeling is vergelijkbaar met een opgerolde sok aantrekken, zonder alle extra stof die het onnodig moeilijk maakt!
  • Leg ook een paar van mama’s of papa’s sokken met leuke patroontjes in de sokkenla of -mand van je peuter om mee te oefenen en spelen.

This post is also available in: Deutsch English

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 31 - 33 maanden, dagelijks leven, Onafhankelijkheid, Routine, Kinderontwikkeling

Blijf lezen