Waarom kinderen jengelen? Omdat het werkt

Young child crying and upset

Een stukje achtergrondinformatie van dr. Jessica Michaelson, psycholoog en coach voor ouders van jonge kinderen: “kinderen jengelen vaak het meest tussen de 2,5 en 4 jaar, wanneer ze al wel de taal beheersen om hun behoeften te verwoorden, maar het nog veel moeite kost om hun sterke gevoelens in toom te houden. Als ze moe zijn, honger hebben, of overprikkeld zijn, kan dat jengelen een manier zijn om te zeggen: ik wil even niet meer groot zijn, zorg voor me zoals toen ik nog baby was”.

Het antwoord op de vraag waarom kinderen jengelen is dus, kort samengevat: omdat het werkt 🙃

Kinderen kunnen gaan drammen of zeuren als ze iets willen of nodig hebben – iets waar wij volwassenen van nature op reageren. Uit onderzoek blijkt dat we sterker reageren op de zeurende toon van kinderen dan op bijna alle andere geluiden, zelfs sterker dan op huilen en krijsen.

Zo kun je een jengelend kind bijsturen:

Wijs hem op zijn normale stem

Toddler sitting on a table being held by a woman while they look at each other

Probeer het jengelen van je kind aan te grijpen als kans om hem een betere manier aan te leren van ergens om vragen. Als hij bijvoorbeeld jengelt omdat hij aandacht wil, hurk dan op ooghoogte van je kind en zeg “zullen we dat eens proberen te zeggen in een normale stem?”. Waarschijnlijk zul je dit moeten voordoen om het verschil duidelijk te maken aan je kind.

Je kunt hem ook duidelijk maken dat je niet reageert op jengelen en drammen omdat je weet dat hij ook zijn normale stem kan gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld op kalme toon zeggen “probeer dat nog eens te zeggen”. Na verloop van tijd zal hij gaan begrijpen wat je bedoelt.

Als je kind zeurt omdat hij iets wil wat je hem niet wil geven, probeer dan geduldig maar duidelijk antwoord te geven. Blijf bij je antwoord, zelfs als hij stopt met jengelen.

Luister naar hem

Woman holding hands with a toddler while standing outside in the grass

Vaak zeuren kinderen omdat ze aandacht willen, en jengelen werkt dan simpelweg het beste. Je zult dus ook vaak merken dat je kind begint met jengelen als je aan het bellen bent, met een volwassene praat, of iets gedaan probeert te krijgen. Wat de reden ook is voor het zeurderige gedrag van je kind, probeer een stapje terug te zetten en erachter te komen wat er aan de hand is. Soms willen kinderen gewoon even het gevoel krijgen dat ze gehoord worden.

Sta stil bij patronen

Probeer eventuele patronen in het jengelen van je kind te herkennen. Gebeurt het iedere keer rond dezelfde tijd? Bijvoorbeeld als hij veel honger heeft, of veel voelt? Het zeuren kan een signaal zijn dat je kind een tussendoortje nodig heeft, of eerder naar bed moet omdat zijn middagdutje te kort was.

Onthoud dat jammeren normaal peutergedrag is

Jammeren, zeuren, en drammen: het hoort er allemaal bij. Misschien voelt het niet zo als jullie buitenshuis zijn, maar het jengelen van je kind heeft niets te maken met jouw ouderschap of de persoonlijkheid van je kind. Het is simpelweg een fase in de ontwikkeling van ieder kind, en hoe vroeger je ermee aan de slag gaat, hoe sneller jullie die fase achter je kunnen laten.

This post is also available in: Deutsch English

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 31 - 33 maanden, Communicatie, Sociaal-emotioneel, Kinderontwikkeling

Blijf lezen