6 ideeën voor dramatisch spel

Spelletjes waarin je peuter mag acteren en op het ‘podium’ staat, zijn perfect voor deze fase – een fase waarin hij leert dat er een verschil is tussen realiteit en verbeelding, hoe hij kan doen alsof, en hoe leuk het is om mensen aan het lachen te maken. Wanneer je hem de kans geeft om met duidelijke, makkelijke regels te ‘acteren’, ontdekt hij op een leuke, laagdrempelige manier hoe het is om op te treden voor andere mensen en een show neer te zetten.

Naarmate je kind dichter bij zijn derde verjaardag komt, wordt hij steeds beter in zogenoemd ‘symbolisch spel’, waarbij voorwerpen gebruikt worden alsof ze iets anders zijn (een banaan als telefoon, of een speelgoedtheekopje als echt theekopje). Hij kan nog niet écht zijn verbeelding gebruiken, omdat hij zich nog geen ervaringen kan voorstellen die hij zelf niet mee heeft gemaakt of heeft gezien, maar toch gaat er al een wereld van verbeeldend spel voor hem open.

Dit zijn 6 leuk ideeën voor dramatische spel met je peuter:

Theekransje

Theekransjes zijn met recht een klassieker: je kunt altijd en overal een theekransje houden en er allerlei soorten verbeeldend spel in verwerken. Schenk een kop thee in, houd je pink omhoog, en geniet van een chique high tea met je kind en de knuffels die hij erbij wil hebben.

Mysterieuze mand

Zoek een doosje, mand, of ander bakje met een deksel, en stop er één voor één voorwerpen in zonder dat je kind het kan zien:

  • Drinkbeker
  • Lepel of vork
  • Babyfles
  • Speelgoedeten
  • Een speelgoedtelefoon om in te praten
  • Keukengerei zoals een theelepeltje of een maatbeker
  • Een make-upkwast of tandenborstel
  • Een pakje zakdoekjes

Laat je kind zien hoe je er een voorwerp uitpakt en doe alsof je ermee speelt: ‘drink’ uit de fles, ‘eet’ het speelgoedeten, ‘praat’ via de telefoon. Stop dan een ander voorwerp in de mand zonder dat je peuter het ziet, en laat hem er vervolgens iets uitpakken om ook te doen alsof.

Geluidenbal

Ga tegenover je kind zitten met je benen in een V-vorm en pak een zachte bal. Rol de bal zachtjes naar je kind en maak een gek geluid (‘whieee!’ of ‘boep!’ of een ander geluid dat hij makkelijk na kan doen). Maak het geluid wanneer je de bal rolt, en moedig je kind aan om hetzelfde geluid te maken wanneer hij de bal vangt. Nu is hij aan de beurt! Als hij het lastig vindt om een geluid te bedenken, kun je hem daarbij helpen, maar misschien vindt hij het ook goed om het geluid te herhalen dat jij zojuist gemaakt hebt.

Brievenbus

Young child putting mail in a DIY mailbox

Voor kleine kinderen is de post eindeloos fascinerend – misschien wil je peuter wel persé zelf de post uit de brievenbus pakken, of de baas zijn van alle brieven die op de deurmat vallen.

Maak een paar ‘brievenbussen’ in huis voor specifieke mensen, huisdieren, en knuffels (gewone doosjes of bakjes zijn prima). Je kunt een brievenbus naast de mand van je hond zetten, bij mama’s bureau, en bij het poppenhuis waar zijn favoriete pop woont. Geef hem een paar ‘brieven’ (reclame, tijdschriften, knutselpapier) en vraag hem om de post te bezorgen. Op deze leeftijd vinden kinderen het geweldig om zelf brieven te schrijven. Moedig je kind vooral aan om te ‘schrijven’ zodat hij zichzelf gaat zien als schrijver, ook al schrijft hij nu nog geen letters of woorden.

Geluidsmeter

Peuters van twee zijn nog aan het leren hoe ze het volume van hun stem kunnen beheersen – een ingewikkelde vaardigheid! Een goede manier om hiermee te oefenen, is met een spelletje genaamd ‘de geluidsmeter’:

  • Leg je hand plat voor je en zeg ‘aaah’ op een normaal volume
  • Leg uit dat je hand laat zien hoe hard of zacht je ‘aaah’ moet zijn; als je hand de grond raakt is het helemaal stil, en als je hand hoger gaat, wordt je stem luider (zonder te schreeuwen 😉)
  • Oefen samen het hoogste volume dat voor jou acceptabel is, zodat je peuter weet hoe de luidste ‘stand’ klinkt
  • Beweeg je hand omhoog en omlaag en doe het voor met je eigen stem
  • Nodig je kind uit om mee te doen: “kun je mijn hand en mijn stem nadoen?”

Spelen in de natuur

Wanneer jullie buiten zijn – of zelfs binnen, en vanuit het comfort van jullie woonkamer kijken naar een storm die buiten raast – sta dan eens stil bij de beweging van de takken, het ritselen van de blaadjes, en de druppels regenwater die op het raam vallen en naar beneden rollen. Help je kind om de natuurlijke wereld om hem heen op een ritmische manier te imiteren, en doe zelf ook mee (als je dat kan):

  • Beweeg als een boom in de wind
  • Speel na hoe regen op glas druppelt (jij kunt bijvoorbeeld het raam zijn en je kind de regendruppels, en daarna andersom!)
  • Tsjilp als een vogeltje
  • Drum (op welk oppervlak dan ook) op het ritme van de regen
  • Verzamel nootjes als een eekhoorn

This post is also available in: Deutsch English

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 34 - 36 maanden, Problemen oplossen, Speeltijd & activiteiten, Voorstellingsvermogen, Kinderontwikkeling

Blijf lezen