De verrassende leerkracht van een spiegel

Toddler and woman looking at each other in a mirror

Uit onderzoek blijkt dat peuters zichzelf vaak tussen de 18 en 24 maanden beginnen te herkennen in de spiegel en op foto’s. Het is niet niks wanneer je kind ontdekt dat ze naar haar eigen lichaam kijkt, haar eigen ik. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van haar zelfbewustzijn.

Rond de leeftijd van twee jaar leren kinderen steeds meer gezichtskenmerken herkennen en identificeren, en ze leren de emoties die ze met hun gezicht kunnen uitdrukken. Ze breiden hun receptieve taal (woorden die ze begrijpen, maar nog niet kunnen zeggen) uit met steeds meer specifieke woorden, zoals wenkbrauw, wang, pols, en kin. Spiegels zijn het ideale hulpmiddel om meer gevoelswoorden aan de woordenschat van je kind toe te voegen.

4 Manieren om nieuwe woorden te leren en de sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren met spiegels:

1. Lichaamsdelen identificeren

Volgens de American Academy of Pediatrics kunnen kinderen van twee jaar vaak al een groot aantal bekende lichaamsdelen identificeren (zelfs als ze de woorden nog niet kunnen zeggen). Tussen de 24 en 28 maanden beginnen ze ook kleinere of minder bekende lichaamsdelen te begrijpen, en soms zelfs te zeggen.

Vraag je kind om verschillende lichaamsdelen aan te wijzen (“raak je neus aan” en “waar zit je kin?”), en geef haar even de tijd om het zelf te proberen voor je haar helpt. Als ze in de spiegel wijst, kun je vragen: “kun je het ook aanwijzen op je eigen lichaam?”.

Wijs zonder iets te zeggen naar je eigen lichaamsdelen en kijk of je kind ze kan benoemen of bij zichzelf naar dezelfde lichaamsdelen kan wijzen.

2. Tweedelige aanwijzingen opvolgen

Rond de leeftijd van 2 kunnen kinderen al steeds beter tweedelige aanwijzingen opvolgen. Spiegels zijn de perfecte manier om hiermee te oefenen, zeker als jij met haar meedoet. Houd de aanwijzingen in het begin simpel door maar één aanpassing per keer te geven: “raak eerst je oor aan, en dan je hoofd” of “leg eerst je hand op je schouder, en dan je andere hand op dezelfde schouder”.

Tussen de 24 en 27 maanden kunnen veel kinderen samengestelde zinnen al begrijpen: zinnen met twee werkwoordelijke gezegden. Probeer de aanwijzingen iets moeilijker te maken (hoewel ze het misschien nog niet begrijpt, maar dat is helemaal niet erg): “raak eerst je neus aan, en kijk daarna naar het plafond”. Gebruik woorden die de volgorde aanduiden: eerst, dan, daarna, tot slot, en als laatste.

3. Gevoelens nadoen

Young child sitting on a woman's lap while they look in a mirror sticking out their tongues

Emoties en gevoelens identificeren is een cruciaal onderdeel van de empathische ontwikkeling. Je kind begint pas net te begrijpen dat haar gevoelens anders zijn dan die van anderen. Met behulp van een spiegel kunnen jullie goed oefenen met hoe deze gevoelens eruitzien en klinken in haar uitdrukking, lichaam, en stem. Deze activiteit biedt ook een mooie kans om de emotionele woordenschat uit te breiden.

Begin bijvoorbeeld door te zeggen “oké, iedereen in de spiegel moet nu verrast kijken”. Kijk overdreven verrast en nodig je kind uit om hetzelfde te doen. Omschrijf dan hoe de emotie eruitziet: “o, ik kijk verrast! Mijn wenkbrauwen staan heel hoog en mijn mond is open!”.

Het spelletje ‘iedereen in de spiegel’ is een goede manier om met emoties, gevoelens, en aanwijzingen te oefenen. Zeg: “iedereen in de spiegel moet…

  • … blij kijken! Onze ogen worden kleiner en we hebben een lach op ons gezicht!”
  • … boos kijken! Onze handen zijn vuisten geworden, de hoek van onze mond staat naar beneden, en we grommen boos!”
  • … gaan slapen! Onze ogen zijn dicht en we zijn aan het snurken” (maak overdreven snurkgeluiden)”
  • … wakker worden en zich uitrekken!”
  • … helemaal ronddraaien! En nu de andere kant op”

4. Gekke bekken trekken

Dit is niet alleen een leuk spelletje, maar ook een leuke uitdaging: kijk eens of je kind jouw spiegelbeeld na kan doen. Trek bijvoorbeeld met je vingers je wenkbrauwen omhoog en steek je tong uit, en vraag je kind – zonder de uitdrukking te omschrijven – of ze jou na kan doen.

Laat je kind haar ogen dichtdoen en een gekke bek trekken, terwijl jij hetzelfde doet. Open dan samen jullie ogen en kijk wat de ander voor geks aan het doen is! 😛

This post is also available in: Deutsch English

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 25 - 27 maanden, Identiteit, Lichaamsdelen, Sociaal-emotioneel, Kinderontwikkeling

Blijf lezen