Zo maak je een speelruimte montessoriproof – tips van Montessori Madre

A wooden shelf filled with toys by Lovevery

Met een paar aanpassingen aan de speelruimte van je kind kun je ook thuis de vruchten plukken van de montessorifilosofie. Deze kleine wijzigingen kunnen in zo goed als iedere ruimte aangebracht worden, en hebben een directe impact op het speelgedrag van je kind.

Net zoals bij iedere overgang is het verstandig om het rustig aan te doen en te beginnen met wat je al hebt. Je zult na verloop van tijd zien dat de ruimte steeds meer gaat weerspiegelen wat jullie belangrijk vinden, en dat het een uitnodigende plek wordt voor je kind om lekker te spelen en leren.

Een montessoriproof speelruimte is ingericht op deze sleutelelementen:

Zelfstandigheid

Montessori inspired play area with rug, book case, table, and more

Het is de bedoeling dat alles in de speelruimte van je kind zoveel mogelijk inspeelt op zijn natuurlijke behoefte aan zelfstandigheid. Wanneer hij makkelijk bij zijn materialen, speelgoed, en boekjes kan, kan hij beter zijn eigen interesses volgen en heeft hij zelf in de hand wat hij wanneer leert.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • een lage, open speelgoedkast
  • een boekenplank waarbij de boekjes met de kaft naar voren staan
  • een plat oppervlak op de juiste hoogte voor je kind, zoals een tafel
  • een laag stoeltje om beter te kunnen leren, spelen, en knutselen

Bewegingsvrijheid

Montessori inspired play area with a shelf filled with toys by Lovevery

Montessoriruimtes worden ook wel ‘ja-ruimtes’ genoemd, omdat ze afgestemd zijn op de natuurlijke behoefte van kinderen om zich vrij te kunnen bewegen zonder restricties. Zorg dat je kind veel open vloerruimte heeft om op te spelen, en ook wat spannendere dingen kan proberen. Wanneer je kind naar hartenlust kan oefenen met zich optrekken, omhoog en omlaag stappen, klimmen, springen, duwen, trekken, en gooien, kan hij deze vaardigheden optimaal ontwikkelen tijdens de zogenoemde gevoelige periode.

Bonustip: kinderen vinden het leuk om zichzelf te zien bewegen. Hang een grote spiegel op in de ruimte om je kind te motiveren en inspireren!

Overzicht

Lovevery toys on different shelves on a wooden bookcase

Kinderen kunnen het beste leren in een opgeruimde, overzichtelijke omgeving met maar een beperkte keuze uit speelgoed en materialen. De beste manier om speelgoed nieuw en aantrekkelijk te houden, is door te rouleren zodra je kind er geen interesse meer in toont. In een opgeruimde omgeving kunnen kinderen rustiger en geconcentreerder spelen. Een makkelijke manier om de ruimte overzichtelijk te houden, is door speelgoed te categoriseren in manden of lage bakken, zodat je kind goed kan zien wat waar hoort.

Mooie inrichting

Net zoals volwassenen voelen ook kinderen zich van nature aangetrokken tot mooie dingen. Daarom bestaat een montessoriruimte vaak uit mooie, natuurlijke voorwerpen. Denk aan manden gemaakt van natuurlijk materiaal, met speelgoed dat per categorie gesorteerd is, of kunstwerk op ooghoogte van je kind. Een plant is een makkelijke manier om de ruimte op te frissen met natuurlijke elementen – en je peuter helpt je vast met liefde en plezier de plant water geven en verzorgen! ❤️

Persoonlijkheid

Wooden book holder with stepping stool

Het mooie aan montessori in huis brengen, is dat je de filosofie kunt aanpassen aan jullie unieke gezin. In de montessorivisie ligt de nadruk op voorwerpen en kunst die je een fijn gevoel geven, of die een betekenis of verhaal hebben. Je kunt bijvoorbeeld stoffen en prenten inlijsten die iets zeggen over jullie cultuur, kunst ophangen die doet denken aan reizen die jullie gemaakt hebben, de favoriete gezinsfoto van je peuter inlijsten, of een recent kunstwerkje van je kind ophangen. Met zulke details geef je de ruimte persoonlijkheid, inhoud, en gevoel, en laat je zien wat voor jouw gezin het allerbelangrijkst is.

This post is also available in: Deutsch English

Auteur

Montessori Madre Avatar

Montessori Madre

@montessori_madre is passionate about supporting parents in preparing their hearts and their young children’s environment during the formative learning years. Her account offers encouragement and inspiration to incorporate Montessori principles in the home as well as practical parenting courses to provide folks with in-depth support. Before becoming a mother, she worked as a clinical social worker and therapist, doing healing work in communities of color. Cooking, nature walks and going swimming will always bring her joy!

Visit site

Geplaatst in 31 - 33 maanden, Gastblogger, inrichting van je huis, Montessori, Speeltijd, Kinderontwikkeling

Blijf lezen