Is je peuter er al klaar voor om te leren delen?

Two children taking turns playing with the Twist and Pivot Pattern Puzzle by Lovevery

Als ouders hebben we vaak al vroeg als doel om onze kinderen te leren delen, maar we vragen doorgaans te vroeg te veel van hen als het om delen gaat. Voor kinderen voelt het concept van delen als volstrekte willekeur: wat zijn de regels? Waarom moeten we sommige dingen wel delen, en andere dingen niet? Waarom moeten we überhaupt delen? Het is niet bepaald moeilijk om te bedenken waarom kleine kinderen niet graag willen delen. 🙃

Als we het hebben over delen bij een kind van twee, hebben we het eigenlijk over de beurt leren afwachten. Door inzicht te krijgen in het verschil tussen de twee en te weten wanneer kinderen er klaar voor zijn, kun je beter bepalen welke ondersteuning je je kind kunt bieden tijdens dit leerproces.

Wat is het verschil tussen je beurt afwachten en delen?

Het klinkt misschien als hetzelfde, maar lang voordat kinderen klaar zijn om te delen, is het belangrijk om – met de hulp van een volwassene – eerst te leren om de beurt af te wachten.

Je beurt afwachten terwijl iemand anders bezig is met wat jij wilt doen, is voor niemand makkelijk. Kinderen kunnen rond de leeftijd van twee al cognitief ontwikkeld genoeg zijn om te leren de beurt af te wachten. En zelfs dan hebben ze nog vrijwel altijd ondersteuning en sturing nodig van een volwassene.

Delen, daarentegen, is een complex samenwerkingsproces met een gedeeld doel. Dit leren kinderen pas veel later, wanneer ze ongeveer vier jaar zijn.

Zo leer je peuters delen en de beurt afwachten

Berg wat speciale ‘uitzonderingen’ op

Als jullie bezoek verwachten, laat je kind dan een paar van haar favoriete speeltjes uitkiezen, die jullie samen verstoppen voor het bezoek (tip: spreek vooraf een aantal af). Op deze manier wordt de band van je kind met dit speelgoed gerespecteerd en voelt het voor haar alsof ze controle heeft over de situatie.

Geef duidelijkheid over wat er gaat gebeuren

Door vooraf al duidelijkheid te geven over wat er gaat gebeuren, zorg je ervoor dat je kind niet voor verrassingen komt te staan: “nu speel jij met de auto, en over drie minuten is Maria aan de beurt en mag zij even met de auto spelen”.

Gebruik een visuele timer

Op deze manier kan je kind zelf zien wanneer zijn beurt voorbij is.

Oefen in het dagelijks leven met beurten afwachten

Family at their kitchen counter making a green smoothie.

Bedenk ook manieren om in het dagelijks leven te oefenen met de beurt afwachten. Maak bijvoorbeeld samen een smoothie en doe om beurten een stukje banaan in de blender.

Neem even pauze

Als het te moeizaam gaat, ga dan verder met een activiteit waarbij de kinderen samen kunnen spelen. Zintuiglijke spelletjes doen, kunstwerkjes maken, puzzelen, of zelfs een gezamenlijk taakje uitvoeren (zoals samen notenboter op crackers smeren) zijn allemaal goede manieren om iedereen tegelijkertijd aan de beurt te laten.

Oefen het samen

De leuke spelletjes hieronder helpen haar oefenen met de beurt afwachten. Je kunt ook samen met je kind een puzzel leggen, waarbij jullie om de beurt een puzzelstukje leggen.

This post is also available in: Deutsch English

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 28 - 30 maanden, Sociaal-emotioneel, Vrij spel, Kinderontwikkeling

Blijf lezen