Je peuter maakt nu al onderscheid in huidskleur en etniciteit, zo blijkt uit onderzoek

Not everything that is faced can be changed, but nothing can be changed until it is faced.

Voor veel ouders is het een moeilijk vraagstuk: wat moet je jonge kinderen vertellen over ras en racisme? Sommige ouders maken het al vanaf dag één bespreekbaar, sommige ouders wachten, en veel ouders worstelen ermee hoe ze dit complexe onderwerp kunnen bespreken met kleine kinderen die de wereld pas net beginnen te begrijpen. Hoe kun je al op vroege leeftijd beginnen met vooroordelen en racisme bestrijden? En is dat wel gepast?

Hoewel je deze kwestie op verschillende manieren kunt aanpakken, zijn deskundigen het over één ding eens: je kunt nooit vroeg genoeg beginnen. Baby’s kunnen al op verrassend jonge leeftijd informatie over huidskleur en etniciteit opnemen. Jonge kinderen merken meer op dan wij vaak denken; ze krijgen meer mee dan jij ze bewust meegeeft. De grens tussen je kind beschermen en informeren is niet altijd even duidelijk. We moeten misschien wel tegen ons beschermende instinct – of zelfs onze angst – in beginnen met onze kinderen deze belangrijke levenslessen bij te brengen.

Als je hier thuis nog niet mee begonnen bent, kan het overweldigend voelen: hoe moet je dit aanpakken, hoe maak je dit bespreekbaar? Het kan fijn zijn om specifiek te weten welke woorden je het beste kunt gebruiken, welke boekjes jullie kunnen lezen, hoe je moeilijke vragen van je kind kunt beantwoorden, wat je je kind kunt laten zien en wat beter niet. Het is ook goed om het onderwerp van verschillende kanten te belichten en veel verschillende verhalen te horen.

Hieronder hebben we informatie verzameld die je kunnen helpen om dit gesprek aan te gaan. Ouders van baby’s en peuters kunnen eenvoudig beginnen: kies boekjes waarin de hoofdpersonen verschillende huidskleuren en etnische achtergronden hebben, en zorg dat je kindje veel verschillende verhaaltjes meekrijgt. Hoe vroeger we al beginnen met de rijke, gevarieerde aard van de mensheid te delen met onze kinderen, hoe meer ze opgroeien in de overtuiging dat de overeenkomsten en verschillen ons sterk maken. Maar ook in de overtuiging dat we er nog niet zijn. Bij oudere kinderen waar je al een gesprek mee kunt voeren, is het cruciaal om open te zijn over ras, racisme, vooroordelen en ongelijkheid. De nieuwsgierigheid en eerlijkheid van kinderen kan ongemakkelijk voelen voor jou als ouder, maar door er niet op in te gaan geef je het signaal dat dit onderwerp een taboe is en dat er niet over gepraat mag worden.

Deze informatie kan je helpen om het bespreekbaar te maken:

This post is also available in: Deutsch English

Auteur

Team Lovevery Avatar

Team Lovevery

Visit site

Geplaatst in 25 - 27 maanden, Empathie, Identiteit, Ras, Sociaal-emotioneel, Kinderontwikkeling

Blijf lezen