Maak de slaapkamer van je peuter montessoriproof, door @howwemontessori

Young child in their Montessori inspired bedroom

Wanneer je denkt aan een montessorislaapkamer, denk je misschien als eerste aan een laag bed (iets wat zelfs al voor hele jonge kinderen geschikt is). Dit is een goed begin, maar de montessori-in-huis-filosofie bestaat uit meer dan alleen het bed. Hoe kun je montessori in de slaapkamer van je peuter toepassen, en wat zijn de voordelen?

“Een mooie, georganiseerde, opgeruimde omgeving kan op verschillende manieren helpen: aan- en uitkleden wordt makkelijker, het favoriete boek en speelgoed is altijd binnen handbereik, het kind kan bijdragen aan het gezinsleven en voelt zich belangrijk, er zijn altijd uitdagende taakjes waar het kind haar aandacht op kan richten, en het wordt voor het hele gezin makkelijker om plezier te maken, creatief te zijn, en in harmonie naast elkaar te bestaan.” uit The Joyful Child: Montessori Global Wisdom for Birth to Three, van Susan Mayclin Stephenson.

In de meeste kinderslaapkamers is een keer goed opruimen al een goed begin. Je kunt geleidelijk aan steeds meer aanpassen. De perfecte montessorislaapkamer bestaat niet, dus doe vooral wat voor jullie goed werkt.

Zo maak je de slaapkamer van je peuter montessoriproof:

Montessori bedroom set up with bed, stool, and basket of books
Wooden stool with picture frame and flashlight on it
  • Gebruik een zaklamp als nachtlampje. Misschien denk je dat nachtlampjes de hele nacht aan moeten blijven staan, maar wist je dat een donkere ruimte beter is voor de nachtrust van je kind? Bij onze peuter staat de Lovevery zaklamp op dit moment naast zijn bed, zodat hij er gebruik van kan maken wanneer dat nodig is, en anders blijft de lamp uit. De zaklamp is makkelijk te gebruiken en geeft geen fel licht.
  • Gebruik geen bovenlaken. Wij gebruiken alleen een laken op maat en een peuterdekbed. Zo kan onze peuter beter oefenen met het bed opmaken.

Set your child up to get dressed on their own:

Praktische vaardigheden ontwikkelen is een basisprincipe van montessori. Als je peuter kan oefenen met zich aankleden en zichzelf en haar kleren goed verzorgen, helpt dit haar zelfverzekerder en zelfstandiger te worden.

Montessori bedroom with built in closet and table with colorful toys by Lovevery on top
  • Ga voor eenvoud en gemak. Wij laten onze peuter kiezen uit 3 tot 4 geschikte setjes kleding. Om het zelfstandig aankleden te stimuleren, geven we onze peuter losse, eenvoudige kleding om uit te kiezen: shirtjes die makkelijk zelf aan te trekken zijn, broekjes met een elastische taille, schoenen zonder veters of met klittenband… Wij gebruiken een peuterkledingkast met kleerhangers waar ze zelf goed bij kan, maar je kunt ook werken met manden of lage lades. Ondergoed en sokken bewaren we in een mand. Je kunt een laag stoeltje neerzetten voor je peuter, zodat ze zelf makkelijker een broek of sokken aan kan trekken.
  • Hang een spiegel op ooghoogte van je kind. Met een spiegel in de slaapkamer kan je peuter zelf zien of ze haar kleren goed heeft aangetrokken en of ze al helemaal klaar is. Je kunt bijvoorbeeld de Lovevery spiegel met een simpel ophanghaakje aan de muur hangen op ooghoogte van je kind. Je kunt ook een haarborstel of kam in een mandje onder de spiegel leggen.
  • Leer goed gedrag aan met een wasmand. Wanneer je een wasmand in de buurt van haar kleren neerzet, kan ze haar vieze was er aan het eind van de dag zelf indoen.
  • Hang ophanghaakjes op ooghoogte. Lage haakjes zijn voor je kind makkelijker te gebruiken dan klerenhangers. Hier kan ze haar badjas, rugtas, of hoed aan ophangen.

Probeer deze tips om een speciaal leeshoekje te maken voor je peuter:

Montessori bedroom corner with small couch and book holder
  • Maak een knus leeshoekje. Denk aan een paar kussens op de grond, een zacht kleed, een deken of een kinderstoel.
  • Hang een lange boekenplank op. De meeste montessorigezinnen gebruiken een boekenplank bedoeld voor jonge kinderen waarbij de boeken met de voorzijde naar voren staan, zodat het kind meteen kan zien welke boekjes het zijn.
  • Houd het overzichtelijk. Ik zou niet willen aanraden om minder boekjes neer te zetten, maar onthoud wel dat je kind overzicht nodig heeft. Wij gebruiken thuis een lage boekenplank in de slaapkamer van mijn peuter voor papieren boekjes, en naast zijn bed staat een mand met kartonnen boekjes.
  • Zet een kruk naast het lichtknopje. Mijn peuter heeft een kruk naast het lichtknopje staan, zodat hij altijd zelf de lamp aan kan doen. Je kunt ook een verlengstuk gebruiken zodat je kind makkelijker bij de lichtknop kan.

Maak het af met een persoonlijke touch om de kamer helemaal eigen te maken:

  • Zorg voor muziek. Wij zijn dol op muziekdoosjes voor het slapengaan, en we hebben ook een muziekspeler voor kinderen. Deze kun je allebei veilig in de kamer van je peuter neerzetten, en je kind kan ze helemaal zelf leren gebruiken.
  • Hang foto’s en kunstwerkjes op. Hang op ooghoogte van je kind foto’s en kunstwerkjes op, zodat ze er makkelijk naar kan kijken. Het is de kamer van je kind, dus kies iets wat zij mooi of leuk vindt.
  • Breng buiten naar binnen. Ik vind het zelf fijn om de natuur zoveel mogelijk naar de kinderkamer te brengen. Je kunt bijvoorbeeld een vaasje bloemen neerzetten, of een montessori-schatkist met bijvoorbeeld dennenappels, stenen, veren, of schelpen.

This post is also available in: Deutsch English

Auteur

How We Montessori Avatar

How We Montessori

Kylie is passionate about bringing Montessori into the home and is the author of the blog How we Montessori. Kylie lives with her husband and three boys in Sydney, Australia.

Visit site

Geplaatst in 28 - 30 maanden, Bedtijd, Gastblogger, inrichting van je huis, Montessori, Kinderontwikkeling

Blijf lezen